De (forn-)egyptiska stjärnkalendrarna

Den fornegyptiska kulturen är, enligt mig, an av de mest intressanta som har någonsin funnits och det finns en massa artikler och böcker om de mest bekanta aspekterna av denna ålderdomlig kultur. Men ändå finns det nästan inga (oakademiska) artiklar om de egyptiska kalendrarna, särskilt på svenska – men det kommer at ändras nu. I den här artikeln skulle jag vilja introducera er till den fornegyptiska kalendern och och försöker förklara varför den är såhär intressant.
OBS! Svenska är inte mitt modersmål; jag ber därför om ursäkt om det finns många grammatiska fel. Skriv gärna ett e-post till mig för att ge mig korrektioner!

Det började den söndagseftermiddagen då jag åkte till den tyska staden Hildesheim för att besöka det fornegyptiska museet. Jag tog tåget från min hemstad Bad Oeynhausen och hela resan tog nästan två timmar. Jag hade börjat skriva en bok om det fornegyptiska språket och åkte dit för att kunna foton som jag då kunde använda i min bok. Jag ankom i Hildesheim på eftermiddagen och gick strax till museet. Där var jag tvungen att låsa in min väska och jag berättades att jag det är förbjuden att ta foton med blixt; men det hade jag inte planerat att göra ändå.

Trappuppgången

Museet

Museet hade en intressant struktur. Det fanns en stor trappuppgång på vars ände befann sig en liten pyramid som verkades ha gjorts av någon slags metall. På den första våningen befann sig på den tiden en speciell utställning som hade ingenting med Egypten att göra; istället verkade den där utställningen handla om romerska riket. Därför att det var förbjuden att ta foton i den speciella utställningen gick jag inte dit.
Jag började alltså gå igenom museet och kom till slut till någonting som intresserade mig väldigt mycket – någon slags tavla med stjärnor på den. Jag ville gärna veta mer om den, men tyvärr fanns det inga informationstavlor på just den där utställningsobjekten. Jag stod där i flera minuter för att ta foton och fundera på vad det kunde föreställa; och då realiserade jag att det kunde väl vara en av dessa stjärnkalendrar jag hade hört talas om på webben.
Jag åkte alltså hem igen och började googla.

PM 5999; Stjärnkalendern

Stjärnkalendern i museet (PM 5999)

Att hitta allmän information om dessa stjärnkalendrar blev ett lätt tilltag; men att hitta mer detaljerad information blev svårt. De stjärnkalendrarna jag hittade information om på nätet verkade vara annorlunda. Det tog mycket längre än jag hade trott innan jag förstod hur de här kalendrarna fungerar; och den informationen skulle jag vilja dela med er nu.

Som man kan see i fotot ovanför, finns det mängder av rader och spalter som i en modern kalender – den här kalendern innehåller dock inte densamma informationen som de kalendrarna nuförtiden; istället innehåller varje spalt tolv olika, såkallade “baktiu”. En baktiu är en stjärn(grupp) som kunde ses på natthimmlen på en specifik tid på ett specifict datum och det finns trettiosex av dem totalt som också betyder att det borde finnas trettiosex spalter – men det är inte så. Den här stjärnkalendern innehåller inte alla av dem; istället finns det bara tjugiosju rader i denna kalender och jag har inte än kunnat finna ut varför det är så. Varje spalt kallas för en “dekan” (decan på engelska) som är lika en vecka, fast att det innehåller tio istället av sju dagar. Slutsatsen är då att den här kalendern omfattar bara 270 dagar istället av 360. Men låt oss gå tillbaka till de där dekanor. Varje dekan (vecka) var det möjligt att se tolv baktiu (stjärnor) går upp; den baktiu på nedersta raden i en dekan var den som gick upp först, den på översta gick upp sist. En ny dekan började då man kunde se en ny stjärn och då man inte längre kunde se den stjärnen som brukade går upp sist.

Året är uppdelad i tre årstider som var innehåller fyra månader. Årstiderna kallas för Akhet (Översvämmning), Peret (Uppdykande) och Shemu (Skörd). Månaderna har inga namn, fast de kallas istället för “första / andra / tredje / fjärde månaden av Akhet / Peret / Shemu”. Varje månad omfattar tre veckor som kallas för “De första tio dagarna av X / Mittpunkt av X / Ände av X”. Det innebär att en egyptisk månad omfattade trettio dagar.

Jag arbetar på att digitalisera den här stjärnkalendern på min webbsida. Klicka länken för att komma till den digitaliserade versionen av kalendern.

mjohanning
Leave a Reply